Cng Nedir?

Doğal gazın ulusal iletim şebekesi veya şehir içi dağıtım sisteminden satın alınıp, yaklaşık 200-250 bar basınç altında sıkıştırılması ile elde edilen sıkıştırılmış doğal gaz (CNG); kokusuz, renksiz ve zehirli olmayan gaz fazında bir yakıttır. Yüksek basınç altında gaz fazında taşınır ve depolanır, basıncının düşürülmesi suretiyle yine gaz fazında tüketime sunulmaktadır. CNG, uluslararası standartlara uygun olarak üretilen yüksek basınçlı tüpler ve özel taşıma araçları ile tüketicilerin kullanımına sunulmaktadır. CNG nin avantajları tercih sebepleri Doğalgazlı araçların desteklenmesinin en önemli nedeni çevresel avantajlardır. Lokal seviyelerde emisyonlarda ( Hidrokarbon, CO ve NOx) kükürt ve partiküllerde çok büyük bir düşüş sağlamaktadır. Ayrıca sera etkisi gazlarında da % 20 oranında bir azalmaya sebep olmaktadır. Yeni nesil doğal gazlı araçların benzinli ve dizel yakıtlı araçlara göre emisyon değerleri şu şekildedir:

  • NOx' de % 77 – 80 azalma
  • CO' de % 76 azalma,
  • Benzende % 97' nin üzerinde bir azalma,
  • Ozona zararlı hidrokarbonlarda yaklaşık % 90 azalma,
  • Partiküllerde % 99 ve üzerinde bir azalma.
  • Doğal gaz çevreyi etkileyici toksik ve korozif ürünler üretmediğinden diğer fosil yakıtlara göre en temiz yakıttır.
Ekonomik Yararları

• Doğal gaz temiz yanan bir yakıt olduğundan araç bakımlarını azaltır.
• Yüksek kompresyonlu otobüs motorlarında kullanılan doğal gaz çok iyi bir sürüş performansı sağlamaktadır.
• Doğal gaz diğer sıvı yakıtlara benzemediği için dışarı çekilerek çalınma riski yoktur. Bu durum, özellikle büyük filolarda görülen yakıt çalma işini engellemektedir.
• Araçlar, büyük kompresörlere sahip hızlı dolum istasyonlarında 3 – 4 dakikada doldurulabilmektedir.
Ayrıca;
• Bir doğalgazlı motorun sera etkisi yapıcı gaz ve toksik madde salma oranı benzinli bir motora göre oldukça düşüktür.
• Doğalgazlı araçların bir özelliği olmak üzere yakıt alırken veya kullanırken buharlaşma emisyonu oldukça düşük veya sıfırdır denilebilir. Bu durum toplam hidrokarbon emisyonunun en az % 50 sinin değerlendirilmesi demektir.
• Doğalgazlı araçların bir özelliği olmak üzere CO2 emisyon oranı % 20'nin üzerinde azalmaktadır.
• Doğalgaz boru hatları ile taşındığından, karayolu ile taşınan akaryakıt ve LPG göre otoyollarda tehlike unsuru, ekstra masraf ve kirlilik oluşturmamaktadır.
• Amerika' da bir çok şehirde yapılan araştırmalara göre solunum yolu hastalık riskini artıran bir takım çok ince partiküllerin oluşumundan dizel egzoz gazları sorumlu tutulmuştur. Oysa ki doğal gazlı araç egzozunda bahse konu olan partiküllerden sadece çok az miktarda bulunabilmiştir.
• Doğalgazlı araçların bir ülkede veya ülkenin doğalgaz kullanan herhangi bir bölgede kullanımının yaygınlaşmasının yeni istihdam alanları oluşturacağı açıktır. Bir örnek olarak Arjantin'de doğalgazlı araç kullanımın yaygınlaşması ile yaklaşık 10.000 kişilik yeni iş alanları açmıştır.
Dünya’da OTO-CNG Kullanımı
2010 yılı itibari ile 12.193.600 binek araç, 410.800 kamyon ve 229.100 diğer araç yakıt olarak CNG kullanmaktadır. Ayrıca dünyada 18.600 CNG dolum istasyonu bulunmaktadır. IANGV (International Association for Natural Gas Vehicles), 2020 yılında tüm Dünya’da 65 milyon doğal gazlı araç olacağını öngörmektedir. CNG dünyada motorsikletlerden otomobillere, kamyonlardan otobüslere ve hatta gemilere kadar tüm araç çeşitlerinde yakıt olarak kullanılmaktadır. Ekonomik bir yakıt olmasının yanı sıra, çevresel nedenlerle de Avrupa’da, CNG’ye dönüşüm teşvikler ile desteklenmekte ve CNG’li olarak üretilmiş araçlara vergi indirimleri uygulanmaktadır.



lpg tankı

OTO-CNG’nin Diğer Yakıtlarla Karşılaştırılması
Yandıklarında ortaya çıkan enerji olarak doğal gaz diğer yakıtlar ile kıyaslandığında,
1m3 CNG;
1,05 lt Benzin’e,
1 lt Motorin’e,
1,3 lt LPG’ ye eşdeğerdir.
Doğal gaz fiyatları devlet politikası olarak stabildir ve böyle devam etmesi öngörülmektedir. CNG, km başına maliyet açısından benzine göre %50-60, dizele göre %35-40, LPG’ ye göre ise %30-35 mertebelerinde daha avantajlıdır. CO2 emisyonu dizel ve benzine çok daha azdır, çevreye zarar vermez. Doğal gaz tüm dizel motorların ürettiği kir ve tortuyu üretmez. Motor daha az bakım ihtiyacı duyar. Motor ömrü uzar.
120 Oktan olan tek yakıt !!!
Akaryakıt fiyatları artınca, araçlarda LPG kullanımı yaygınlaşmıştı. Şimdi ise Sıkıştırılmış Dogalgazlı araçlar gündemde. Sebebi ise bu yakıt türünün benzin ve LPG'ye göre ekonomik, çevreci ve güvenli olması. Benzin ve mazotun fiyatı artınca , vatandaşlar LPG'ye yönelmişti. Ama artık LPG'ye de rakip olan yepyeni bir yakıt türü var: CNG. Şimdilik otobüslerde kullanılıyor. Yakında özel otomobillerde kullanılacak. Benzinli bir araç kilometrede 40 kuruş, LPG'li araç ise 25 kuruş harcıyor. Sıkıştırılmış doğalgaz kullanan araçlarda ise rakam 15 kuruşa kadar düşüyor. CNG tipi yakıt tankları hafif ve güvenli olmasının yanında ömrü de LPG tanklarının ki gibi 10 değil 20 yıl. Sıkıştırılmış Doğalgaz kullanan araçlarda, 20 Metreküplük bir doğalgaz ile yaklaşık 400 kilometre yol yapmak mümkün.
haber kaynak: TRT haber